7 důvodů, proč může být vstup do mastermindu nejdůležitějším krokem vašeho byznysu

Na něco vás motivační knížky a stránky byznys magazínů nepřipraví. Podnikání je velmi osamělá cesta, potvrzují to i výzkumy. Pokud jste CEO nebo majitel firmy, máte kolem sebe celou řadu lidí. Málokdo ale chápe problémy z vaší perspektivy. Nikdo také nemá stejnou míru angažovanosti a zájmu o firmu jako vy. Jste sice na špici, na ramenou vám ale leží odpovědnost za veškerá rozhodnutí se všemi následky pro firmu i podřízené. Proč může být vstup do mastermindu nejdůležitějším krokem, který můžete udělat pro podnikání i osobní rozvoj?

 

Benji a jeho parta aneb historie mastermindu

Mastermind, tedy idea sdružit myšlenky mnoha myslí do jedné „mistrovské mysli“ (master-mindu), není nová. Její princip využíval s úspěchem již Benjamin Franklin. Americký státník a jeden z otců Deklarace nezávislosti založil v roce 1727 Junto Club. Tato diskuzní skupina čítala 12 vzdělaných mužů různých profesí – mimo jiné lékaře, matematika, geografa, botanika, chemika nebo filozofa. Program setkání měl vždy řád a strukturu. Spolek se scházel každý týden po dobu 38 let a ze setkání vzešly například návrhy na vytvoření první knihovny s výpůjčkou, model spolku dobrovolných hasičů, myšlenka založení Pensylvánské univerzity, Pensylvánské nemocnice a dalších veřejně prospěšných projektů. Benjamin rozhodně nezahálel a je vidět, že na nás neshlíží ze stodolarové bankovky náhodou. Pojem mastermind, jak ho známe teď, vznikl později v tvorbě amerického novináře a spisovatele Napoleona Hilla. Princip mastermindu je jednoduchý – jedná se o vzájemný mentoring a pravidelné setkávání lidí s podobným cílem nebo zaměřením. Jaké hlavní výhody vám přinese?

 

1) Chytnete problém za pačesy

Nebo alespoň rozčešete zamotané části. Už samotný proces sdílení má svoji přínosnou stránku. Musíte totiž formulovat rozsah problému a říct nahlas, co chceme řešit. Některé pracovní výzvy jsou pro nás tak zahlcující a komplexní, že pomůže už jenom rozčlenění na menší části, abychom tematiku popsali ostatním. Podobný efekt sice může mít sepsání myšlenkové mapy nebo konzultace s koučem, ale v mastermindu dostanete navíc reakci a nápady dalších 8-10 profesionálů.

 

2) Získáte zkušenosti skutečných lídrů

Stalo se vám někdy, že jste rozvíjeli špatný nápad nebo strategii? Vaši zaměstnanci a podřízení budou vždy ovlivněni vaší pozicí a nedostanete od nich autentický feedback. Neproduktivní práci a metodu pokus omyl můžete eliminovat testováním svých projektů. Mastermind je jediné místo, kde získáte kvalitní zpětnou vazbu od lídrů jako jste vy. Tedy zkušených manažerů, kteří sami uspěli v byznysu. Každý problém rozeberou a nabídnou své řešení.

 

3) Ochutnáte inspiraci různých chutí 

Mastermind je ideální místo pro brainstorming nových myšlenek. Každý z členů vnáší do problematiky svoji jedinečnou perspektivu a sadu zkušeností. Získáte úhel pohledu, který byste mohli přehlédnout. V krátkém čase vytěžíte ze specializovaných znalostí, které ostatní lídři sbírali dlouhé roky. Je proto důležité, aby mastermindová skupina byla vybrána různorodě s ohledem na nejvyšší přínos členům.

 

4) Budete dělat byznys

Mastermind není jen diskuzní skupina. Přidaná hodnota pro byznys je mnohem větší. Je to totiž jedinečná líheň dlouhodobých kontaktů. Na boardech kromě cenných rad a inspirace poznáte potenciální obchodní partnery, dodavatele nebo klienty. To vše v prostředí, kde druhou stranu můžete dokonale poznat a není jen letmou známostí z networkingové akce nebo studeným kontaktem z webu.

 

5) Vyhrnete rukávy a pořešíte strategii

Mastermind je nejvyšší formou vzdělání pro top management. Na pravidelné bázi se věnujete strategii a řešení vašich výzev. Daleko od rozptýlení a denní exekutivy, která vás nutí reagovat na krátkodobé podněty a hasit aktuální krize. Díky pravidelnému času pro sebe budete aktivně tvořit strategii. Ostatní členové vás hlídají vaši odpovědnost za stanovené cíle a závazky.

 

 6) Utečete konkurenci

Účast se mastermindových setkáních a její výsledky jsou vaše tajná zbraň, díky které budete kráčet mílovými kroky před konkurencí. Představte si, že máte externí poradní sbor plný těch nejlepších lidí, kteří jsou připraveni sdílet svoje know-how, zkušenosti i nápady. Poradí vám s obchodem, marketingem, nástupnictvím ve firmě, rozjezdem nového podnikání nebo byznysu po covidu.

 

7) Posunete se díky byznys koučům

Mastermindový program expertních boardů je vedený facilitátorem a byznys koučem. Jejich úkol je stejný jako u sportovních trenérů. Vyždímat z „hráčů“ to nejlepší, vést je do dalších zápasů a předat jim vlastní zkušenosti. Rady těchto “ostřílených” mentorů, kteří sami úspěšně podnikají, pomáhají v desítkách dalších společností a pomůžou i vám.

Sdílejte článek s přáteli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Chcete dostávat zajímavé informace z Expertního boardu?
Stačí se přihlásit k odběru!

Kliknutím na tlačítko Přihlásit se k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Zažijte Expertní board
Mohlo by se vám líbit
To byl poslední článek