7 tipů, jak vytěžit maximum i z krátké dovolené

Dovolená není luxus, ale nutnost. Chronická únava, pracovní vyhoření a nespavost jsou mimo jiné příznaky špatně nastavené rovnováhy pracovního a osobního života, tedy work-life balance. Výzkumy ukazují, že i krátká dovolená může zlepšit fyzické a psychické zdraví, snížit pocit stresu a celkově pozdvihnout kvalitu života. Pokud nemáte čas nebo chuť na velkorysou 3týdenní dovolenou na druhé straně polokoule, nevadí. Studie uveřejněná v respektovaném časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health ukázala, že významný vliv může mít i krátká dovolená. Už pobyt na 5 nocí přinesl pozitivní efekt, který přetrval až 30 dní po návratu. Jak z ní tedy vytěžit maximum?

 

1)   Připravte se nejen na odjezd, ale i dojezd

Většina manažerů se velmi dobře umí připravit na odjezd na dovolenou. Dokončí všechny projekty, předá kompetence ve firmě a deleguje povinnosti, zařídí vše potřebné k pobytu samotnému. Na co se ale často zapomíná, je naplánovat vhodně dny po návratu z dovolené. Obzvláště krátká dovolená nahrává riziku anticipačního stresu. Pokud vás totiž hned první den po návratu čeká významné uzavření obchodu, důležitá konference nebo nepříjemné jednání, mohou vám dobrou půlku vašeho volna ukrojit starosti a úzkosti spojené s očekávanou povinností. Nepodceňte tedy ani prvních několik dní po cestě – klíčem je zvolit termín, který vám dovolí alespoň 3 dny po návratu považovat za „transition období“, které umožní hladší přechod do standardního režimu.

 

2)   Zůstaňte v zóně a skočte rovnou do bazénu

Ačkoliv zní lákavě navštívit vaši vysněnou destinaci na vzdáleném ostrově v Atlantiku nebo vyrazit na rychlodovolenou na Střední východ, uvažujte prakticky. V analýze nákladů a přínosů je v tomto případě nejvyšším užitkem váš čas. Zvolte proto co nejkratší dopravu bez přestupů, změny dopravních prostředků a zůstaňte v našem časovém pásmu. Ušetříte si tak starosti s jet lagem a nepříjemnosti s opožděnými přípoji. Jen tak budete moci pár hodin od odjezdu sednout s drinkem k bazénu a začít relaxovat.

TIP: Sbalte si všechny potřebné nezbytnosti i do palubního zavazadla. Ztracený odbavený kufr během krátké dovolené totiž znamená, že buď strávíte svou dovolenou v džínách a mokasínech z letiště, nebo budete nakupovat svoji fashion výbavu v turistických obchodech na místě. Tričko I love Zakynthos raději přenechte dětem.

 

3)   Mějte plán na první den

Stejně jako při onboardingu vašich zaměstnanců, adaptační plán je základ. Usnadněte si přechod do neznámého prostředí a naplánujte si program na první den po příjezdu. Vyberte si pamětihodnosti k návštěvě a udělejte rezervaci na večeři v dobře hodnocené restauraci. Vyhnete se tak rozhodovací paralýze na místě a neztratíte půl dne vymýšlením programu.

 

4)   Nechyťte se do turistické pasti, prioritizujte

Krátká dovolená má svá specifika, nesnažte se s ní nakládat jako s plnohodnotnou 2týdenní pauzou. Musíte se smířit s tím, že všechno prostě nestihnete. Je potřeba si na začátku stanovit priority. Pokud prožíváte náročné období, není nic špatného na tom, naplánovat si jen spánek, relax a dobré jídlo. Nemusíte stihnout všechny položky na seznamu „20 míst, které musíte navštívit v Římě“, ani není vaší kulturní povinností oběhnout všechny UNESCO památky ve městě a pořídit si turistickou selfie. Syndrom FoMO, Fear of Missing Out, tedy strach, že o něco přijdete, vás může zastihnout i na dovolené. Osvojte si perspektivu, že na dané místo se pravděpodobně ještě v budoucnu vrátíte a není nutné být všude.

 

5)   Buďte „yes man“. Alespoň na dovolené

Odborníci se shodují, že součást pozitivního efektu dovolené spočívá v tom, že významně změníte svůj denní režim a rutinu, na kterou jste zvyklí. Nové prostředí a aktivity stimulují mozek a udržují vás ve stavu „mindfullness“, tedy plného uvědomění přítomného okamžiku, což pomáhá snižovat míru vnímaného stresu a bojovat proti depresím. Ochutnávejte nové potraviny, zapojte se do aktivit, které jste nikdy nedělali a vyhledávejte zážitky, které jsou mimo vaši důvěrně známou komfortní zónu. Pokud váš pracovní život ovládá mobilní telefon, kalendář a seznam úkolů, dovolte si prostor i pro spontánní poznání destinace. Bez Tripadvisoru, recenzí a tipů z internetu. Ať není dovolená jenom změnou lokace.

 

6)   Pověřte strážce klidu vašeho pobytu

Klíčem k úspěchu prožití volného času je schopnost vypnout se z pracovního módu. To se vám podaří jen těžko, pokud váš telefon bude nepřetržitě zvonit a notifikace z aplikací se budou dožadovat vaší pozornosti. Naordinujte si offline režim a pověřte ve firmě svého zástupce, který bude hromosvodem pro všechny, kteří by vás chtěli kontaktovat v rámci organizace. Můžete nastavit stupeň důležitosti, kdy bude potřeba vaší osobní účasti. Výsledek vás možná překvapí a nastaví efektivní cestu fungování i mimo dobu nepřítomnosti, uvolní vám ruce od denní exekutivy a dá více prostoru ke strategickému plánování.


7)   Mějte oči otevřené (i zavřené)

Ačkoliv je dovolená hlavně časem, kdy s otevřenýma očima hltáte nové podněty a dobíjíte energetickou banku zážitků, volný čas můžete využít i na práci na své spánkové hygieně. Spíše než prospat 12 hodin v kuse ve snaze dohnat spánkový deficit z předešlých měsíců odborníci doporučují zaměřit se spíše na vytvoření zdravého návyku, který si z dovolené odvezete. Tedy spát 7 až 9 hodin denně, což pomůže nastartovat všechny procesy v těle a podpoří imunitní systém.

Sdílejte článek s přáteli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Chcete dostávat zajímavé informace z Expertního boardu?
Stačí se přihlásit k odběru!

Kliknutím na tlačítko Přihlásit se k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Zažijte Expertní board
Mohlo by se vám líbit
To byl poslední článek