Náš ekonomický kapitál v současné době

Pustit se do diskuze o tom, jak jsme na tom nyní s ekonomickým kapitálem je velmi odvážné. Ne snad proto, že by nebylo jak ho měřit. Spíše proto, že kapitál změřený nyní může mít za krátkou dobu naprosto jinou hodnotu. Světové ekonomiky stále ještě fungují, ale v podhoubí už se chystá něco velkého.


Navzdory současným potížím ekonomika v podstatě neklesá. Jsme v situaci, jako bychom všichni stále vyčkávali. Ale je na co čekat? A přijde nějaký návrat k normálu? Lidé po celém světě se postupně začínají smiřovat s tím, že koronavirus tady s námi už zůstane. Neustále se objevují nové mutace a situace se po celém světě stále mění nahoru a dolů. Jakékoliv uklidnění je v nedohlednu. V tuto chvíli možná ještě můžeme vyčkávat. Ale jak dlouho ještě? A v okamžiku, kdy už si nebudeme moci dovolit čekat, začne probíhat opravdová změna. Té opravdové zatím brání mnoho faktorů. Jedním z nich je množství pumpovaných peněz ze strany států. Centrální banky vesele tisknou další a další peníze a dávají je do oběhu. Zatím potichu a nenápadně. Celkový plánovaný objem financí, které by měly být v následujících letech přidány do oběhu je nezanedbatelný. A co udělá s ekonomikou jakéhokoliv státu umělé napumpování peněz do systému, to už nás historie naučila. A rozhodně to není jediný faktor, který bude mít vliv na ekonomiku.


Z nejrůznějších odvětví se stále častěji ozývá volání po zboží. Po takovém zboží, které není.  Jedná se o nejrůznější položky, které ale ovlivňují fungování celých odvětví. Tu je to plast, ze kterého by bylo možné vyrobit obaly na CD, tu je to náhradní díl pro sestavení kola a nebo něco jiného. A jednotlivá odvětví se tím pomalu začínají zastavovat. Dodavatelé, často z asijských zemí, se dostávají do unikátní pozice. Najednou nemusí soutěžit nejnižší cenou. Naopak, jsou to oni, kdo je navrchu. Určují termíny dodávek, podmínky plateb a další faktory, které ovlivňují celkový trh.


A pokud stále ještě platí zákon nabídky a poptávky, dostáváme se do patové situace. Nedostatek zboží většinou nepřináší zklidnění ze strany spotřebitelů. Naopak, přináší s sebou zvýšenou poptávku. A jak všichni víme, tam, kde je poptávka a není zboží, roste cena. Pokud ale současná situace přináší zvyšující se náklady na provoz jednotlivých domácností, ve kterých nyní trávíme většinu pracovního času, a současně ve spoustě profesí snižující se příjmy, naše ekonomická stabilita je v ohrožení.


Nalézt odpověď nebo snad návod na řešení stávající situace rozhodně není snadné. Každý z nás nyní musí zvážit, jak v dané situaci reagovat. A jsou to právě otázky po dlouhodobé udržitelnosti, které se stále častěji objevují na společných diskuzí podnikatelů a majitelů firem.  A to je dobře. Nemůžeme se totiž tvářit, že se svět jednoho krásného dne probudí do stejné situace, která byla před rokem 2020, kdy aktuální proces změn odstartoval vlivem jednoho drobného viru. Musíme se zamýšlet nad tím, jak to celé bude dále a hledat nová řešení. Současně bychom v celé situaci měli vidět naději. Naději na to, že každá krize a překážky na naší cestě s sebou přinášejí potřebu hledat nové cesty, rozvíjet se a inovovat. A v tom je naše naděje do budoucna.

Sdílejte článek s přáteli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Chcete dostávat zajímavé informace z Expertního boardu?
Stačí se přihlásit k odběru!

Kliknutím na tlačítko Přihlásit se k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Zažijte Expertní board
Mohlo by se vám líbit
To byl poslední článek