Adam Dostál: Chci naučit Evropany jíst hmyz

Máte už dárky pod stromeček? Ještě ne? Pak místo měkkouše letos nadělte dobroty z cvrčků, červíků nebo kobylek. Alespoň to navrhuje člen Expertního boardu 21 Adam Dostál, majitel společnosti Grig. Ta nabízí zákazníkům výživově hodnotné výrobky z jedlého hmyzu. Od hmyzu ve svojí přírodní podobě po chipsy, krekry nebo proteiny, u kterých byste neobvyklé složení ani nepoznali. Letos se s nabídkou jeho sortimentu setkáte před Vánoci ve stáncích v mnoha českých městech, hmyz z dílny Grig totiž zaplaví doslova celou republiku. Hlavním cílem je dostat výrobky mezi nové zákazníky, vzdělávat je a přesvědčit, aby ochutnali něco nového.

Český zákazník je stále konzervativní, ale hmyzí dobroty si nacházejí cestu ke stále většímu počtu lidí. Zvláště těch, kteří dbají na zdravý životní styl a na hmyzu oceňují vysoký obsah kvalitních bílkovin, minerálů a tuků. Jak říká Adam Dostál, jeho cílem je dostat hmyz nejen na talíř Čechů, ale i Evropanů.

A jeho plány mají i solidní byznysový potenciál. Ve Francii, Holandsku a dalších evropských zemích jde již o mnohamilionový byznys. Hmyzí protein totiž splňuje nejen přísné nutriční požadavky, ale kromě své výrazně levnější produkce je také ekologičtější variantou k masnému průmyslu.  

A přesah do ekologie a zdravého životního stylu mají i další Adamovy projekty. Založil společnost Larvaloop, která se zabývá likvidací bioodpadu pomocí larev a výrobou krmiva pro hospodářská zvířata. Je také CEO e-shopu Snakk, který nabízí širokou škálu zdravých svačinek a výživových doplňků.

🦗 Nechte si nasadit brouka do hlavy od tohoto energického podnikatele, který ve svých 22 letech inspiruje seniorními podnikatelskými zkušenostmi, a poslechněte si další díl podcastu Byznys nářez. 

Celý díl si můžete poslechnout také na: